jueves, 1 de marzo de 2007

Campanya: Cap a on estem portant a l'Àfrica?

“Cap a on estem portant a Àfrica?”




La campanya per l’abolició del deute extern Qui deu a qui? organitza un acte sobre el Pla Àfrica i els interessos econòmics entre l'Estat espanyol i l'Àfrica Subsahariana que s’amaguem al seu darrera.


El Pla Àfrica, el projecte del govern espanyol per “solucionar” l’augment de l’arribada d’embarcacions amb immigrants sense papers, inclou un seguit de mesures que en teoria han d’ajudar a promoure el desenvolupament i la lluita contra la pobresa al continent africà. Les mesures d’aquest pla inclouen des de l’increment de l’ajuda oficial al desenvolupament, les conversions de deute per desenvolupament o la promoció de la inversió privada espanyola en els sectors energètic i pesquer, fins a la “cooperació” en temes de seguretat i vigilància de les fronteres.


Un dels aspectes que crida més l’atenció és l’incorporació dels nostres interessos econòmics a través del foment de les inversions espanyoles a l’Àfrica per, entre altres, assegurar-nos l’energia (petroli i gas natural) dels països del regió. En què consisteix realment i a què respon el Pla Àfrica? Com s’han caracteritzat les relacions econòmiques entre Espanya i el continent africà fins ara? Quin impacte estan tenint el deute extern, la inversió espanyola o les polítiques de control de la migració sobre els ciutadans africans? S’ anteposen interessos incompatibles amb altres polítiques de desenvolupament, pau i seguretat a la regió? En definitiva, cap a on estem portant a Àfrica?
Per poder respondre a totes aquestes preguntes, la campanya per l’abolició del deute extern, “Qui deu a qui?”, ha volgut comptar amb dues visions, una des de Catalunya i una des de Mali:
  • Aminata Barry Touré*, presidenta de la Coalició de les Alternatives Deute i Desenvolupament (CAD-Malí), organisme que agrupa a 60 associacions de Mali. Aquesta coalició forma part de la xarxa internacional CADTM (Comitè per a l’Anulació del Deute al Tercer Món). També és presidenta de la xarxa de dones pel desenvolupament local i l’auto-promoció de la dona, dels infants i de la família (RDL/AFEF).


L’acte tindrà lloc a la Sala d’actes de l’Escola Industrial de Barcelona, Urgell 187, a les 19 h.


Campanya Qui deu a qui?



________________________


* La intervenció d’Aminata Barry Touré serà en francès amb traducció consecutiva al castellà. Qui deu a qui? és una campanya portada a terme per més de 50 entitats i xarxes d’arreu de l’Estat espanyol que treballa per l’abolició del deute extern dels països empobrits.
******
Llibres relacionats de la nostra editorial

No hay comentarios: