martes, 2 de octubre de 2007

Sobrevivir al desarrollo; una entrevista a l'Anna Monjo

Acaba de sortir el primer número de la revista, menusal i gratuïta, Literata. En el seu contingut, hi torbareu una petita entrevista a l'Anna Monjo, editoria d'Icaria, parlant sobre el llibre Sobrevivir al desarrollo, de Serge Latouche.


Ens permetenm reproduir l'entrevista, i, és clar, recomanr el libre de Latouche.



Icaria és una editorial independent, especialitzada en cències socials i assaig, que proporciona eines de reflexió i exposa l'elaboració de propostes possibles amb voluntat transformadora.


Amb la intenció d'arribar a un públic ampli mitjançant els diferents nivells de lectura que ofereixen les seves publicacions, Icaria ha anat introduint noves directrius editorials i ampliant les seves col·laboracions amb institucions i ONG. L'Anna Monjo és la seva editoria des de l'any 1988. Avui ens parla del llibre Sobrevivir al desarrollo.


Quines raons t'han portat a editar-lo?


Sobrevivir al desarrollo ens sembla un llibre molt interessant pel seu pensament original i innovador. És un llibre radical en el sentit que es dirigeix directament contra la base de l'imaginari que sustenta el pensament neoliberal; que el desenvolupament econòmic salvarà el món. Latouche exposa que el consum actual no només no salvarà el món sinó que el destruirà. Sostenible o no, el desenvolupament econòmic ha de ser posat en el seu lloc; és un mitjà, no pas una finalitat. I el decreixement econòmic comença a ser un fet de mera supervivència. Els països emergents no haurien d'imitar els models de creixement d'Occident, encara estan a temps de decidir el seu model no només económic sinó social. El decreixement, si em permets l'eslògan, és una forma de vida. Serge Latouche, impulsor de la teoria del decreixement, és professor emèrit d'economia de la Universitat París Sud, especialista en relacions econòmiques i culturals Nord-Sud i en epistemologia de les ciències socials.


Què destacaries?


El llibre ofereix una proposta positiva, amb un concepte nou i necessari, el decreixement. Serge Latouche no s'amaga en subterfugis. també aporta gran quantitat d'exemples pràctics que et convencen sobre la necessitat de decréixer, d'aturar-te, mirar enrere i desfer el camí que la societat ha emprés. I ho aconsegueix, malgrat que el caràcter humà sigui depredador per naturalesa... o no, m'equivoco, és el caràcter del capitalisme, el depredador. També destaco el seguit de paradoxes i contradiccions que Latouche troba en tots els models que anhelen el creixement, potser ens farà repensar moltes certeses que ja tenim en el nostre subconscient, coses aparentment immutables...


A qui el recomanaries?


Bé, primer de tot, a la gent que ha té la consciència que les coses no funcionen. Aquest llibre els aportarà noves raons, noves idees per a reafirmar el seu pensament. I després, és clar, a la gent que no combregui amb aquest pensament, o que desconegui aquest nou concepte de decreixement. Aquest és un llibre honest i necessari.


Anna Monjo, editora d'Icaria.

No hay comentarios: