jueves, 1 de septiembre de 2011

Ja ha començat la Universitat Indignada a Barcelona

El 15-M és moltes coses pero una d'elles és la Intel·ligencia Col·lectiva. Ara aquest coneixement i practiques comunes han aflorit amb una Universitat espontania i realment pública. A continuació teniu més informació d'aquestes activitats.



Agenda: http://universitatindignada15m.wordpress.com/agenda/

Declaració de Principis

En el context actual d’evolució de crisi del sistema econòmic, polític, social i cultural capitalista, ens estan imposant tot un seguit de polítiques privatitzadores, que perjudiquen a la majoria de les persones, ja que ataquen al benestar social de la majoria, mentre que les polítiques que s’estan aplicant només busquen beneficiar als mercats i a les elits polítiques i econòmiques.

Posteriorment a les revoltes conegudes com la “primavera àrab”, a Catalunya i a l’Estat espanyol s’ha anat consolidant de forma espontània un moviment social que ha generat una escletxa en el mur de l’apatia, de la indiferència i del silenci.

Aquesta escletxa s’ha visualitzat en forma d’acampades i assemblees que ha cristal·litzat un moviment identificat amb el nom del 15M, que més enllà de denunciar les mancances del sistema en forma d’indignació, posa en evidència la necessitat de formar-nos i prendre consciència individual i col·lectivament per transformar la realitat.

La Universitat Indignada 15M arrela en l’anhel popular de recuperar el carrer no tant sols com un espai de protesta i reivindicació, sinó també d’aprenentatge compartit. Neix des de la certesa de que la formació i la presa de consciència són passos previs per qualsevol canvi social, i pren força en l’acció descentralitzada per desenvolupar aquest projecte en les places i carrers de les nostres vil·les, pobles, barris i ciutats amb la voluntat de debatre dialogar i parlar de sobre les problemàtiques que ens afecten, construint una resposta des de la base de la societat entre totes i tots: les persones.

L’educació en mans de l’estat o de l’empresa privada ha funcionat i funciona com una eina de control social i perpetuació de les formes de poder establertes, ja que intenta generar persones sense capacitat de crítica que han de ser dòcils i manipulables per a que acceptin tot un conjunt de lleis i normes que es basen en principis inacceptables, ja que atempten contra la dignitat dels éssers humans.

Es del tot necessari superar la lògica deshumanitzadora imperant que fomenta una societat centrada en el consum desenfrenat, el individualisme egoista i el valor extrem dels diners, a la vegada que justifica i incentiva l’explotació de l’ésser humà per l’ésser humà, mentre intenta imposar un discurs únic construït des del poder i pel poder, tenint aquest unes conseqüències nefastes pel conjunt de la població. No acceptem un món on ens volen fer creure que l’únic model social possible és el que ens diu que l’ésser humà es prescindible, la cultura és un espectacle, l’educació un adoctrinament i la universitat una empresa. No acceptem un sistema que es fonamenta en la dominació, l’explotació, la marginació i la discriminació, a la vegada que concep i valora només econòmicament a les persones.

Per tot això proclamem:

Per lluitar contra aquest estat de resignació i apatia no en tenim prou amb estar “indignats”. Ens cal formar-nos i construir-nos novament a nosaltres mateixos, per a evitar que nosaltres i les generacions futures no tornin a repetir les mateixes errades que ens han portat a aquesta situació. Ens han intentat fer creure que només es possible cedir i cedir en els nostres drets, educant-nos en la cultura de la derrota continua i permanent.

Però aquest moviment, més enllà de limitar-se a expressar neguit i indignació, ja està madurant, donant-se les condicions socials per a començar a construir el present i el futur aquí i ara.

Amb aquesta voluntat neix la Universitat Indignada 15M, per recuperar el concepte de l’educació popular com una eina de canvi social que ha de servir no per generar produir figures “obedients” o “empipades”, sinó per esdevenir un element que generar una ciutadania activa que superi les pròpies limitacions personals i socials, i que, a la vegada vagi generant una massa crítica rellevant

Amb aquesta intenció algunes assemblees de barris, viles, pobles i ciutats hem decidit passar a l’acció. A partir de l’autogestió i el treball coordinat durant 2 mesos d’estiu hem fet realitat aquesta iniciativa que té vocació de permanència. Més enllà de l’edició inicial d’estiu, aquest serà un projecte formatiu de llarg recorregut i abast, que permetrà relacionar els territoris i, esperem, crear un important teixit social.

El projecte de la Universitat Indignada 15M és també és, ha de ser, i serà un vehicle de transmissió de determinats principis, pilars de tota arquitectura social, que orientin la transformació de la realitat transmetent valors com la defensa de la pau, la solidaritat, l’autoorganització, la conscienciació, el respecte al medi ambient, el desenvolupament d’una cultura lliure, la justícia social, així com la defensa de la dignitat humana per acabar amb tota mena d’explotació i injustícia.

Ens podríem quedar amb la indignació, que només ens portaria a un estat perpetu d’empipament, però preferim passar a l’acció. Per això us convidem a que aneu a les places i carrers dels vostres barris, pobles, viles i ciutats per fer-vos vostre aquest anhel i crit:

Volem formar-nos per transformar. Atreveix-te a pensar!


Font: http://www.acampadadebarcelona.org/index.php/es/mobilitzacions/universitat-indignada

No hay comentarios: