sábado, 15 de enero de 2011

L'únic que no està en crisi és la crisi

Reproduïm aquí l'article de David Castillo sobre el llibre de Susan George Sus crisis nuestras soluciones, que va aparèixer al diari Avui fa ben poc.

***


La cèlebre pintada surrealista del Maig del 68 manté el seu vigor a tot vent. La crisi és renova i hi ha individus prou cínics per parlar del moment de les oportunitats, és a dir, de nou per als especuladors. La gent honrada continua, amunt i avall, en metro, si té l'oportunitat de poder-se guanyar la vida. Entre els centenars de llibres sobre el tema, em quedo mirant a la llibreria un de Susan George, Sus crisis, nuestras soluciones, que coediten els amics d'Icària i d'Intermón.
En una de les síntesis, George fa un resum de la situació en poques línies referint-se a l'enfonsament de l'economia de casino i de les finances, de la pobresa i desigualtat creixents des de fa 30 anys, de la lluita quotidiana de milions de persones per accedir a l'aigua i l'alimentació i de l'escalfament global de conseqüències desastroses. Ens diu que és una crisi del sistema, de la civilització, del mateix concepte de globalització... Senzillament, dels valors humans: “Ens han empresonat mentalment i físicament i hem d'alliberar-nos”.
Em vaig topar amb l'assaig de Susan George escapant-me d'una mena de supermercat de joguines de plàstic, un parell de dies abans de Reis. L'ambient era decebedor i els compradors lluitaven a les caixes i a la zona d'embolicar els regals com si anessin a rematar el córner d'un partit de futbol. Finalment vaig aconseguir el tros de plàstic per al meu nebot i em vaig premiar amb una visita a una llibreria pròxima, on l'ambient era més relaxat.

L'estudi de Susan George peca en certs moments d'ingenuïtat, però moltes de les reflexions són sòlides. Una de les afirmacions em va recordar un poema famós de J.A. Goytisolo, que George utilitza sense saber-ho: “La por és la disciplina de la societat capitalista”. Parla de por a perdre la feina, a no trobar-ne, etc. Por de la por, com surt a la Bíblia i en una obra de Shakespeare. Por per la hipoteca i pel pla de mongetes, en definitiva. Deia el general George Patton que la por mata més homes que les guerres. A fer punyetes la por!


No hay comentarios: